Veiledning om hold av katt
Mattilsynet har gitt ut brosjyrer om hold av vanlige kjæledyr. På denne siden finner du innholdet fra heftet om katt.
Ta ansvar for kjæledyr
Å ha katt medfører et stort ansvar. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige belastninger.
➔Kattens atferd og biologi
Kattene vi holder som kjæledyr i dag stammer hovedsakelig fra den afrikanske villkatten. Fortsatt lever villkatter i store deler av verden, og våre tamme katter likner disse i utseende og væremåte.
➔Hva du bør tenke over - før du skaffer deg katt
Dersom du velger å skaffe deg en katt påtar du deg ansvaret for et levende vesen som trenger oppmerksomhet og stell, hver eneste dag. Du må ha kunnskaper og evne til å gi katten et godt liv.
➔Krav til miljø og nødvendig utstyr
Katten har stort behov for å bevege seg. Den vil for eksempel gjerne klatre, hoppe mellom ulike høyder og veksle mellom forskjellige liggeplasser.
➔Samvær med katten
Katter er sosiale dyr. Selv om de kan finne godt selskap i hverandre og i andre dyr, har de også behov for samvær med eieren sin.
➔Fôring
Katten er en utpreget kjøtteter og i naturen fanger og spiser den små byttedyr som mus og fugler. For at katten skal holde seg sunn og frisk trenger den en diett med proteiner fra kjøtt eller fisk.
➔Forebyggende helsestell
Katten er renslig og trenger derfor vanligvis aldri å bades. Det er lurt å børste katten jevnlig, spesielt i røyteperiodene.
➔Helse og sykdom
Det er viktig at du gir katten nødvendig stell og sjekker den for tegn på sykdom eller skade. Tilbring mye tid med katten slik at du lærer den å kjenne og raskt kan oppdage behov for stell eller veterinærbesøk.
➔Veiledere fra Mattilsynet
Mattilsynets veiledninger om hold av kjæledyr er utviklet i samarbeid med interesse- og dyrevernorganisasjoner. Alt innhold er gjengitt på dyreklinikk.no med tillatelse fra Mattilsynet.
➔Brosjyren om katt er utarbeidet av Mattilsynet i samarbeid med Norsk Huskattforening og Norske Rasekattklubbers Riksforbund. Dyrebeskyttelsen Norge, NOAH - for dyrs rettigheter og Dyrevernalliansen har også bidratt til brosjyren.
Varslingsplikt
Mattilsynet forvalter lov om dyrevelferd. Formålet med loven er å fremme god dyrevelferd og respekt for dyr.
Enhver som har grunn til å tro at dyr blir utsatt for mishandling eller alvorlig svikt vedrørende miljø, tilsyn og stell, skal snarest mulig varsle Mattilsynet eller politiet. (Fra Lov om dyrevelferd, § 5.)
Du kan varsle Mattilsynet om dyr som lider via deres nettsider eller på telefon 22 40 00 00.